Dönüşüm Hikayeleri : Esin Metin
Erkek arkadaşım yıllarca yaptığım yogalara mesafeli yaklaştı. Fasyal yoga eğitimini alırken öğrendiklerime ilk defa merak ile baktı ve açtığım derslere katılmaya başladı. Bir mucize olarak bel ağrılarının geçtiğinden bahsediyordu. Bunun bir mucize olmadığını arkasında çok sağlam bilimsel yöntemlerin olduğunu öğreniyorum. Fasyal yoga ekolünün tüm bileşenlerine hayran bir şekilde öğrenmeye devam ediyorum.
Spordan yogaya, performanstan bedenimi dinlemeye
Ben Esin.
7 yaşımdan 16 yaşıma kadar ailemin yönlendirmesiyle profesyonel olarak yüzdüm. Yüzmeyi ve sporu hayatım boyunca sürdürdüm. Ancak sporculuğun bana kazandırdığı zorlama, disiplin ve sürekli daha iyi performans gösterme alışkanlığı üniversite yıllarımda psikolojik olarak beni yormaya başladı.
Tam da bu dönemde kendimi bir yoga dersinde buldum. İlk başlarda spordan getirdiğim performans anlayışını yogaya da taşımaya çalıştım. Sonra yin yogayla tanıştım ve ona âşık oldum. Yaşadığım her yerde kendime en yakın yoga stüdyolarını bulup derslere katılmaya başladım.Pandemi ve Zeynep Aksoy’la tanışmam
Pandemiyle birlikte alıştığım hayat tamamen değişti ve online dünyayla tanışmaya başladım. Bu dönemde Zeynep Aksoy’un platformu ve online eğitimleriyle karşılaştım.
Üniversiteden yeni mezun olmuştum, işsizdim ve maddi imkânlarım oldukça kısıtlıydı. Buna rağmen bağış usulüyle sunulan Yin Yoga Eğitmenliği Eğitimine katıldım.
Bu deneyim beni hem maddi hem de manevi olarak çok etkiledi. Alternatif bir ekonomi modeliyle sunulan bir eğitimin, binlerce insanın iyi olma hâline nasıl katkıda bulunabildiğini görüyordum. Bireysel dönüşümün, toplumsal dönüşümden ayrı düşünülemeyeceğini ilk kez bu kadar güçlü hissettim. Sonraki yıllarda yeniden yüz yüze eğitimlere, yoga stüdyolarına ve farklı yoga eğitimlerine devam ettim. Ancak Zeynep’ten öğrendiğim çok önemli bir şey benimle kaldı: Seçebilirim ve bedenimi en iyi tanıyan kişi benim. Yogayı çok seviyordum. Eğitmenlik yapmak da istiyordum ama bir dönem kendime bu konuda güvenemedim. Bu sırada Zeynep ve David hocadan öğrendiğim mindfulness meditasyonlarını uygulamayı da tamamen bırakmadım. Yine de oldukça dağınık bir meditasyon öğrencisiydim. 2023 yılında bir arkadaşımla Vipassana Meditasyonu Kursuna katıldım. Bu deneyim meditasyonun hayatımda kalıcı bir yer edinmesini sağladı. Bugün hâlâ ilk öğrendiğim mindfulness pratiğiyle meditasyon yapıyorum.
Spora geri dönüş
İyi bir üniversiteden iyi bir ortalamayla mezun olmama rağmen uzun işsizlik dönemleri yaşadım. Sonunda geçici bir çözüm olarak yüzme öğretmenliği yapmaya başladım. Ve burada geçmişimin başka bir yönü yeniden ortaya çıktı. Çocukluğumdan beri yoğun bir spor rejiminin içinde olmuş bedenim, yüzmeyi çok iyi öğrenmişti. Yoga eğitimlerinde öğrendiğim öğretme becerileriyle birleşince, yüzme öğretmenliği bana hiç beklemediğim bir şekilde kendi yolumu bulma fırsatı verdi. Ben de kendi spor hayatıma yeniden, bu kez daha bilinçli ve disiplinli bir şekilde dönmeye başladım.
Fasyal Yoga ile bedenimi yeniden keşfetmek
2024 yılında yeniden Bağış Usulü Fasyal Yoga Eğitimi öğrencisi oldum. Bu kez bilim ve anatomideki yeni bilgiler eşliğinde yogaya bakışım da değişiyordu. Hem yüzme öğretmenliğimi hem de yoga pratiğimi destekleyen bir eğitimi yeniden yalnızca bağış yaparak öğreniyordum. Fasyal Yoga sayesinde kendi bedenimi yeniden keşfetmeye başladım. Yönteme o kadar ikna oldum ki zamanla yoga eğitmenliğinin benim için yalnızca “öğretmen olmak”la ilgili bir süreç olmadığını fark ettim. Yaptığım şeyin, dersleri paylaşarak insanların genel sağlık ve iyi olma hâllerine katkıda bulunmak olduğunu görmeye başladım. Üstelik en önyargılı arkadaşlarımın bile bu pratiklerden keyif aldığını görmek benim için ayrıca çok değerliydi. Bir yandan da bireysel olarak sürdürdüğüm spor hayatım devam ediyordu. Yoğun koşu, bisiklet ve yüzme antrenmanlarımın arasında fasyal çalışmaların bedenime yaptığı katkıyı çok net hissediyorum. Kendimi daha enerjik, dayanıklı ve bedenimle daha bağlantılı hissediyorum.
Bugün Nurcihan Ekici ile İFSEM derslerinde de fasyal çalışmalarımı derinleştirmeye devam ediyorum.
Şükranla
Zeynep Aksoy’u erkek arkadaşım, ev arkadaşlarım, annem ve babamla birlikte dinliyor; duyduklarımız üzerine uzun uzun konuşuyor ve tartışıyoruz. Bu satırları yazarken, Zeynep’in ve bu platformun hayatımda ne kadar dönüştürücü ve öğretici bir yeri olduğunu bir kez daha fark ediyorum.
Burada emeği olan herkese ve platformdaki herkese tek tek şükranlarımı sunuyorum.
Esin Metin