Giriş yap
Üye ol

We Are Not Dead - Ölü Değiliz

Sep 30, 2023
Eugen Stepanovich Kobytev

Merhaba,

Yüzümüz, sinir sistemi fonksiyonlarımızın bir yansıması gibi öne çıkar. Evgeny Stepanovich Kobytev'in "Dört Yıllık Savaşın İzleri: İnsan Yüzünün Dönüşümü" adlı eseri ile Andrei Pozdeev Müzesi'nde sergilenen yan yana iki fotoğrafı, bu ilginç ilişkiyi bize sunuyor. Sergideki resimlerden biri (solda), sanatçının cepheye gitmeden önceki yüz ifadesini yansıtırken diğeri (sağda) ise savaştan döndüğünde yüzündeki değişimi gözler önüne seriyor.

Sanatçı Eugen Stepanovich Kobytev
1941'de cepheye gittiği gün
1945 yılında geri döndüğünde

Fotoğraf sanatçısı Lalage Snow'un "We Are Not Dead-Ölü Değiliz" başlıklı 8 aylık projesi, Afganistan görevinde bulunmuş askerlerin görevden önce, görev sırasında ve sonrasında çekilmiş portrelerini içeriyor. Snow, askerlerin masum ifadelerinin zaman içerisinde nasıl ciddi ve derin düşünceli yüz ifadelerine dönüştüğünü çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. Özellikle Er Ben Frater ve Teğmen Struan Cunningham'ın portreleri, Snow'un projesinin etkileyici örnekleri arasında öne çıkıyor.

Er Ben Frater, 21 yaşında

Teğmen Struan Cunningham, 24 yaşında

Yüz Yogası, sadece yaşlanma etkilerine karşı değil aynı zamanda psikolojik dengeyi sağlama amacıyla da önem taşıyan bir pratiktir.

Bu yazıda paylaştığım fotoğraflardaki yüz ifadelerinin değişimi, kısa süreli ve yoğun travmaların yüzümüze nasıl yansıdığının kanıtı. Bu etkiler, donuk ve duygusuz bakışlar şeklinde kendini gösterebilir. Ancak uzun süreli stres de sinir sistemi ve dolayısıyla yüzümüz üzerinde etkili olur. Orta yaş döneminde sıkça karşılaştığımız kaş çatma veya korku içinde açılmış gözler, deneyimlerimizin birer izdüşümüdür. Deneyimlerimizin kayıt tuttuğu bedenimiz ve bu yüz ifadeleri sadece iç dünyamızı değil, çevremizdeki ilişkileri de etkiler. Bir annenin donuk ifadesine bakan bir çocuk dünyayı nasıl algılar? Sürekli çatık kaşlar beynimize nasıl bir stres sinyali gönderir? Donuk gözleri olan bir sevgiliye aşık olmak mümkün müdür?

Yüz ifademiz üzerinde çalışmak aslında sinir sistemimizi şekillendirmek anlamına gelir. Ömür boyu süren bir öğrenme süreciyle yüz kaslarımızı, bedenimizi olduğu gibi, zinde ve travmanın etkilerinden uzak tutabileceğimiz teknikleri paylaştığımız Tamu Cranstoun ile anksiyete ve iyilik hali için Yüz Yogası Kursuna, Online Stüdyo arşivi üzerinden erişebilirsiniz. Bu kursa erişmek için üyeliğinizin olması gerekir. Üyeliğiniz varsa BURAYA TIKLAYIN ve kurs derslerini izlemeye başlayın. Üyeliğiniz yoksa BURAYA TIKLAYIN ve üye olun.