Giriş yap
Üye ol

Yeni Yılda Düşünelim: Sağlık Nedir?

Dec 31, 2021

Merhaba,

Yoga, kabadan ince bedenlerimizi tanımlar: en kaba olarak fiziksel beden, daha ince olan Chi yani enerji bedeni, Düşünce Bedeni, Bilgelik Bedeni ve Kozmik Bliss Bedeni. Beş adet, iç içe geçmiş halkalar düşünün, sonuncusu sonsuza uzanıyor. 

Sağlığı, algılayabildiğimiz kadarıyla tanımlıyoruz. Popüler olarak herkes sağlığı, en kaba bedenimizle, fizyobiyolojik yapımıza bakıp tanımlar. Mesela sağlık için bakılan ilk şey, kan testi sonuçlarıdır. Yeni olarak son yüzyılda kişinin düşüncelerini de sağlığa dahil ettik. Modern tıp yeni olarak fizyobiyolojik ölçülemeyen sorunların da sinir sistemi ve stresten oluşabileceğini tanımaya başladı.

Farz edin ki bedeni sağlıklı, sorunsuz biri var ama eylemleri zarar veriyor ve spiritüel olarak hiç bağlantıda değil. Bu kişi sağlıklı mı? Ya da başka bir kişi düşünün, kanserle yaşıyor, hatta belki yakında hayata veda edecek, ancak kalbi huzurda, ruhu nurda, geçici olarak bildiği bedeninde şükran ve neşe ile yaşıyor. Bu kişi sağlıklı mı? 

Algımız genişledikçe tanımlar dönüşüyor. Hangi kişi olarak yaşamak isterdin? 100 yıl, etrafına zarar saçarak yaşayan biri olarak mı? Hastalıklı bir bedende, fakat Samadhi’de mi? 

Yoga felsefesi bize hatırlatıyor ki, kaygımız sadece fiziksel bedende olmamalı. Yönümüzü, kendimizi daha latife (inceye) yönlendirmek üzere hizalamalıyız.

Canlı Dersler Programı'nda Felsefe derslerinde bu yıl, bu temel spiritüel öğretileri işlemeye devam edeceğim. Fiziksel derslerde de sadece fiziksel bedeni değil, Mindfulness ile düşünce bedeni de dahil ediyor olacağız. Nefes çalışmaları ve meditasyonlar da kim bilir bizi nerelere götürecek!

Yeni yılda görüşmek üzere!

Sevgiler,
Zeynep